www.gerardmulder.nl
Home Zoeken Advies Contact
Blijf op de hoogte! Kom eens langs! Vraag om advies!
Bromfietscertificaat Vraag om advies!

Vanaf je zestiende mag je op een brom- of snorfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs is dan wel verplicht. Zo'n rijbewijs heb je voor het leven. Maar je moet er wel eerst examen voor doen

 

Waar doe je examen?                                                             
Het bromfietsexamen kun je doen bij één van de meer dan dertig theoriecentra van het CBR.

 

Hoe ziet het examen eruit?

Het bromfietsexamen is een theorie-examen. Je krijgt vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en open vragen. Hiervan moet je er minstens vierenveertig goed beantwoorden. De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet. Je moet je dan voorstellen dat jij de bromfietser, snorfietser of brommobilist op het getoonde beeld bent. Naast regelkennis komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

 

Geslaagd en dan?

Na het behalen van het bromfiets theorie-examen, kun je bij de gemeente in je woonplaats een rijbewijs AM aanvragen. De gemeente raadpleegt het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister (CRB) om vast te stellen dat je geslaagd bent. Die registratie is een half jaar geldig. Tegen overlegging van een pasfoto, legitimatiebewijs en het vereiste geld kun je na vijf werkdagen het rijbewijs ophalen.

 

Heb je al een auto of motorrijbewijs?                                         
Als je al een geldig Nederlands auto- of motorrijbewijs hebt, hoef je geen bromfietsrijbewijs te hebben. Je moet dat rijbewijs wél bij je hebben als je op een brom- of snorfiets rijdt

 

Wat zijn de kosten                                                                                                
Het examen Bromfiets klassikaal kost € 31,40.
 

Wat is er veranderd de afgelopen jaren?

Op 1 oktober 2006 is het huidige bromfietscertificaat vervangen door een bromfietsrijbewijs. Zoals de personenauto op het rijbewijs categorie B heet, zo heten bromfiets, snorfiets en brommobiel nu categorie AM.

Vanaf de ingangsdatum vervalt voor mensen die geboren zijn vóór 1 juni 1980 de vrijstelling voor het bromfiets theorie-examen. Zij zullen, net als iedereen, het theorie-examen voor het bromfietsrijbewijs met succes moeten afleggen. Voor mensen die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs A of B verandert er niets. Met een geldig rijbewijs A of B mag je in Nederland namelijk een bromfiets, snorfiets of brommobiel besturen.

 

Op een later tijdstip –waarschijnlijk begin 2009– moet voor het bromfietsrijbewijs niet alleen een theorie- maar ook een praktijkexamen worden afgelegd.

  

Zonder rijbewijs rijden!         
Rijd je zonder rijbewijs toch op een snor- of bromfiets? Dan ben je strafbaar en riskeer je een forse geldboete. Bovendien loop je de kans dat je verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt.

De Fa Gerard Mulder wenst u veel succes met het behalen van uw rijbewijs!!

Copyright Gerard Mulder 2004 | Disclaimer | Webdesign: E-Marketing Support